Astazi al fost la tara la o matusa care are o gramada de trandafiri pt dulceata si din vb in vb am placat de la ea cu o sacosa plina... acasa am taiat partea alba de la petale ai am cautat o reteta pt ca e prima data cand fac aceasta dulceata... spar sa reusesc iata si reteta pe care o folosesc.
Ingrediente
1 kg zahar
750 ml apa
250g petale de trandafiri cu partile albe taiate
jumatate lingurita sare de lamaie
zeama de la 1 lamaie
Mod de preparare
Cand se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odata in mana si li se taie partea alba deodata, inainte de a se risipi. Daca nu s-a facut aceasta la cules, petalele se asaza in manunchi, unele peste altele cu partea alba in aceeasi directie si apoi se taie;
Se pune la fiert zaharul cu apa si cu zeama de lamaie, pana ce se leaga bine.
In timpul fiertului, se strange cu lingura spuma care se formeaza, pana cand siropul se curata bine;
In timpul cat se leaga zaharul, se pune sarea de lamaie peste petalele de trandafiri si se framanta bine cu mana, pentru a inviora culoarea si pentru ca acestea sa se intareasca si sa nu se rupa la fiert;
Cand siropul s-a legat, se pun petalele de trandafir astfel pregatite si se lasa sa fiarba pana va avea culoare rosiatica si petalele vor pluti in tot siropul pana in fundul cratitei, atunci cratita se ia de pe foc;
Dulceata de trandafiri este una din cele mai parfumate si mai ieftine dulceturi, mai ales daca ai in gradina, trandafiri din soiul potrivit. Dulceata de trandafiri este usor de facut si pastreaza tot parfumul trandafirilor. Dulceata de trandafiri este o dulceata pe placul copiilor
Se pune in borcane dupa ce s-a racit bine.