Cafeneaua Pufoaselor
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Cafeneaua Pufoaselor


 

 De ce tuseste copilul?

In jos 
2 participan?i
AutorMesaj
E_daria
Ceai negru
Ceai negru
E_daria


Numarul mesajelor : 227
Data de inscriere : 04/06/2008

De ce tuseste copilul? Empty
MesajSubiect: De ce tuseste copilul?   De ce tuseste copilul? EmptyVin Iun 06, 2008 10:49 pm

Gripa, raceala, astm, sinuzita. Toate se combina, de regula, si cu tusea, iar odata cu venirea toamnei frecventa problemelor respiratorii creste. Trebuie sa-ti faci griji daca accesele de tuse ale copilului dureaza mai mult de trei - patru saptamani.

Tusea este un act reflex declansat de iritatia mucoasei cailor respiratorii. De foarte multe ori, joaca un rol util si nu este un simptom care trebuie neaparat tratat. Depinde de cauza care il declanseaza. In sezonul rece, gripele si racelile (ambele cauzate de virusuri) sunt principalele motive pentru care copilul tau poate tusi. Febra mare (39 - 40oC) si tusea seaca, care poate persista si cateva saptamani, sunt semne care indica faptul ca micutul tau ar putea suferi de gripa. In raceli, durata acceselor de tuse este mult mai scurta.

Tratamentul gripelor
- Nu se recomanda administrarea imediata a antibioticelor.
- Se folosesc instilatii nazale cu ser fiziologic. Cu o pipeta, pune-i copilului in nas cativa mililitri de ser sau apa de mare, seara, inainte de culcare.
- Da-i sa bea ceaiuri calde, cu lamaie sau portocala.
- Se recomanda calmante diferite, in functie de tipul de tuse. Pentru tusea uscata se dau siropuri care actioneaza selectiv la nivelul centrilor nervosi ai tusei.

Primul consult medical
Medicul ar trebui sa afle care este varsta la care a debutat tusea, cum a aparut, factorii care o declanseaza, caracterul ei (uscata sau productiva), antecedentele personale ale copilului sau ale familiei, daca se fumeaza sau nu in casa, eficacitatea tratamentelor prescrise anterior.

Studii facute la nivel international despre cauzele care genereaza tuse cronica la copii arata ca in 32% dintre cazuri este de vina astmul bronsic, in 23% - bolile ORL (gen sinuzita), refluxul gastro-esofagian - in 15% dintre situatii, problemele cardiace - in 12%. Tusea pe fond psihic se manifesta la 10% dintre copii, iar un corp strain in bronhii este vinovat doar in 1% dintre situatii, iar 7% dintre cazuri se datoreaza altor cauze.

Pana la varsta de un an si jumatate, cele mai frecvente cauze sunt anomaliile cardiace si refluxul gastro-esofagian, intre un an si jumatate si sase ani doua diagnostice sunt mai frecvente, respectiv sinuzita si astmul bronsic, iar intre sase si 16 ani intervin tusea pe fond psihic si sinuzitele.

Dr. Gheorghe Murgoci Medic primar pneumolog, sef sectie Pneumologie Pediatrica, Institutul de Pneumologie "Marius Nasta": "Din punct de vedere al manifestarilor, tusea este de doua tipuri: seaca si productiva. Cele doua tipuri au cauze si mecanisme de producere diferite si deci, trebuie tratate diferit."

Tusea cronica nu inseamna astm!
Daca tusea dureaza mai mult de trei saptamani, este un semn ca este cronica. Tusesc mult copiii care au astm bronsic, dar si cei cu reflux gastro-esofagian (cand exista o legatura proasta intre esofag si stomac, continutul stomacului refluxeaza, intorcandu-se in esofag). Copiii pana intr-un an sufera, de regula, de malformatii la nivelul aparatului respirator, in timp ce adolescentii trec prin tuse psihogena.

Astmul bronsic
In cazurile de astm, tusea este seaca, neproductiva, se declanseaza la efort, la aer rece. Apare mai ales noaptea si are variatii sezoniere.
Dupa un episod de tuse apare o senzatie de greutate la nivelul toracelui si un zgomot in piept (harait).
Intre 5 - 12% din populatia Romaniei sufera de o forma de astm. Astmul bronsic debuteaza cu crize de sufocare, manifestate in special noaptea.
Crizele pot fi declansate de diferiti factori alergeni: praful, polenul, animalele de casa. Astmul bronsic raspunde la tratamentul cu bronhodilatatoare.

Sinuzita cronica
Frecvent in sinuzite apar si obstructii nazale (copilul are tendinta de a respira pe gura) sau rinoree (scurgerea mucoasei nazale).
Daca nu stiai, specialistii afirma ca, pe langa tuse, sinuzita cronica poate fi insotita si de dureri de cap, febra intermitenta, iritabilitate ori lipsa poftei de mancare.

Refluxul gastro-esofagian
Refluxul gastro-esofagian este una dintre principalele cauze ale tusei cronice la copii (in circa 15% dintre cazuri).
Daca tratamentul medicamentos recomandat de specialistii gastro-enterologi nu da rezultate, se poate incerca cel chirurgical modern (celioscopie) sau clasic (prin taietura).

Adolescentii si tusea psihogena
O forma de tuse manifestata in perioada pubertatii este cea care apare pe fond psihic - tuse psihogena.

Aceasta forma destul de bizara de tuse este seaca, nu jeneaza copilul, insa ii deranjeaza pe cei din jurul lui si prezinta o particularitate: nu raspunde la nici un medicament antitusiv.

Poate sa apara, intre 25% pana la 50% din cazuri, dupa o infectie banala a cailor aeriene superioare.

Un studiu realizat de specialisti englezi a aratat, spre exemplu, ca la copiii si adolescentii intre sase si 16 ani tusea psihogena apare in 32% dintre cazuri. Aceasta dureaza mai mult de patru saptamani, insa analizele nu indica nici o problema.

Terapiile comportamentale, descoperirea factorilor care o cauzeaza, relaxarea, exercitiile respiratorii sunt cateva modalitati prin care specialistii trateaza acest timp de tuse.

Multi copii cu astfel de probleme prezinta si diverse ticuri motorii.

Metode de preventie
Asa-zisa "tuse magareasca" (sau convulsiva) este o boala infectioasa cauzata de bacteria Bordetella pertussis.

Datorita faptului ca poate fi prevenita prin vaccinare, boala se intalneste mai rar. Se manifesta prin accese de tuse spasmodica, epuizante, precedate de o inspiratie suieratoare. Intre crize, copilul nu resimte nici o jena, de parca nimic nu s-ar fi intamplat.

Se prescriu, in general, medicamentele antitusive si antibioticele.

Pentru a tusi mai putin, copilul trebuie sa invete sa elimine saliva pentru a-si degaja caile respiratorii.

De asemenea, el trebuie sa bea si sa manance suficient pentru a evita deshidratarea si slabirea organismului. Si, pentru ca teama accentueaza crizele, micutul ar trebui linistit si calmat de catre parintii sai.

8 remedii
1 Sirop de lamaie si glicerina. Fierbe, timp de 10 minute, la foc mic, o lamaie apoi stoarce-o bine intr-un pahar. In sucul care rezulta se adauga doua linguri de glicerina. Amestecul se agita bine, iar paharul se umple cu miere. Siropul se bea de sase ori pe zi, cate o lingurita, astfel: dimineata, la trezire, inainte de pranz, dupa pranz, la cateva ore dupa pranz, la cina si seara, la culcare. Daca tusea se amelioreaza, se reduce si cantitatea de sirop.

2 Uleiuri de brad si pinse pot folosi la inhalatii, datorita efectelor antiinflamatorii si antiseptice asupra cailor respiratorii. Pune cateva picaturi de ulei intr-un vas cu apa fierbinte si aspira adanc vaporii degajati, de doua ori pe zi.

3 O alta solutie pentru remedierea tusei este radacina de nalba. Se pune in apa rece de seara pana dimineata. Se strecoara si se bea.

4 Plantele folosite ca inhalatii, precum musetelul, levantica sau cimbrul, actioneaza asupra organismului prin fluidificarea secretiilor bronhice, ceea ce duce la usurarea expectoratiei.

5 Decoct de ceapa. Se iau doua cepe intregi, cu tot cu coaja, de marime medie, se spala si se pun la fiert intr-o cana si jumatate de apa, timp de un sfert de ora. Se bea decoctul cald, indulcit sau nu, pe stomacul gol. Ceaiul are un gust nu tocmai placut, insa actioneaza foarte rapid.

6 Lumanarica este o planta ce se culege in iulie si august. Ceaiul de lumanarica potoleste tusea si ajuta la eliminarea sputei. Se pune o lingurita de flori uscate in o cana de apa clocotita si se beau cate doua cani pe zi.

7 Uleiul de ienupar (cu efect calmant) sau de isop se foloseste in acelasi mod (se pun cateva picaturi intr-un vas cu apa fierbinte si se inspira adanc). Se recomanda inhalatii de doua - trei ori pe zi.

8 Ia parti egale din urmatoarele plante: musetel, lenvantica, cimbru, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin de munte. Din acest amestec de plante foloseste doua linguri la un litru de apa fierbinte, pe care-l pui intr-un vas smaltuit.
Persoana bolnava se apleaca cu capul deasupra vasului si se acopera cu un prosop de baie. Aspira pe nas si pe gura, alternativ, timp de 20 minute.

sursa:www.e-sana.ro
Sus In jos
crys

crys


feminin
Numarul mesajelor : 25
Varsta : 45
Location : Iasi
Job/hobbies : muzica
Data de inscriere : 25/10/2008

De ce tuseste copilul? Empty
MesajSubiect: Re: De ce tuseste copilul?   De ce tuseste copilul? EmptyMar Oct 28, 2008 11:13 am

interesant si de retinut Very Happy Very Happy
Sus In jos
 
De ce tuseste copilul?
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Cafeneaua Pufoaselor :: Sanatate :: Sanatatea la Copii-
Mergi direct la: