Cafeneaua Pufoaselor


Distribuiți | 
 

 Bunele madiere la masa

In jos 
AutorMesaj
adya

avatar

feminin
Numarul mesajelor : 23
Varsta : 40
Location : Pe o raza de roare
Job/hobbies : gatitul
Data de inscriere : 29/10/2008

MesajSubiect: Bunele madiere la masa   Vin Oct 31, 2008 10:21 pm

In oras se merge cu 5 min inainte de ora fixata (mai ales barbatii) iar la o casa cu 5-10 min mai tarziu pentru a lasa un moment de respiro gazdei
O intarziere mai mare de 30 de min este inacceptabila
Dupa o perioada de asteptare, gazda va hotara momentul inceperii mesei, iar cel care a intarziat isi va cere scuze, si va manca felul de mancare la care s-a ajuns, chiar daca acesta este tortul. O gazda amabila ii va oferi totusi musafirului intarziat si un alt fel de mancare, dar fara a relua tot meniul
Daca aveti o gripa, veti renunta la invitatie pentru a nu-i molipsi si pe cei din jur, si vei anunta lipsa

Tot apartamentul trebuie sa arate bine, nu numai masa
Holul trebuie sa aiba un dulapior pentru pantofi, sau macar ceva rafturi cu o draperie, pentru a nu ramane prea multe perechi de incaltaminte la vedere
Mancarea se gateste cu o zi inainte cu geamurile deschise, pentru a nu ramane mirosul in casa
Farfuriile trebuie sa fie neciobite, fata de masa curata
Pt mese festive se folosesc fete de masa albe imaculat, si servetelele la fel
Fetele de masa nu trebuie sa fie din plastic, ci din in, curate si apretate
Fiecare musafir trebuie sa aiba un spatiu de cel putin 50 cm
La mesele festive fiecare farfurie e dublata de alta, utilizata doar pentru a pune in ea farfuria din care mancam. La mesele din fiecare zi ne putem lipsi de a 2-a farfurie
O masa festiva se prezinta, de obicei, astfel: farfuria pt primul fel este asezata deasupra celei de serviciu. Pe ea, sau alaturi, sub furculita, se pune servetul frumos impaturit. Chiflele sau feliile de paine se pun in 2-3 cosulete speciale, repartizate simetric. Locul furculitelor este la stanga farfuriei. Aliniate de la stanga la dreapta in ordinea utilizarii lor, acestea se aseaza cu dintii in sus. La dreapta se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, tot in ordinea utilizarii lor, cel mai indepartat fiind pentru primul fel de mancare, adica pentru peste, iar in fata farfuriei sta lingura de supa, cu partea adancita in sus, si uneori lingurita de desert. Nu vom aseza alaturi mai mult de 3 cutite si 3 furculite. Restul tacamurilor - linguritele de tort, furculitele si cutitele mici pentru baclava sau pentru fructe - nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemana (aceste reguli nu sunt batute in cuie, numarul tacamurilor si asezarea lor difera in functie de meniu)
Tacamurile se pot pune si pe suportul destinat lor, care va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport vom aseza, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, si in stanga lui furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. Daca utiliza suportul de tacamuri, vom pune servetelul la stanga direct pe fata de masa
La mesele festive exista obiceiul sa se schimbe tacamurile dupa fiecare fel de mancare. La o masa mai putin pretentioasa, nu vom schimba tacamurile, decat daca avem peste
In general vom folosi 4 farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de desert. Bolurile (castronasele) pentru supa limpede (consommé) nu se pun de la inceput pe masa, ci se aduc odata cu supiera sau, gata umplute, pe o tava


Modul cel mai simplu de a aranja o masa


Tot in fata farfuriilor, spre dreapta, e si locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii - de tuica, de vin (paharul de vin rosu e ceva mai mic decat cel de vin alb) si de apa. Ele trebuie sa faca parte din acelasi serviciu, si e o nota proasta sa se improvizeze.


Paharele (in fig de mai jos):


1. Pahar de apa
2. Pahar de vin alb
3. Pahar de vin rosu
4. Pahar de Sherry
5. Pahar de tuica
6. Pahar de lichior 7. Pahar de sampanie (cupa)
8. Pahar de sampanie (flûte)
9. Pahar de bere
10. Pahar de coniac
11. Pahar de whisky (tumbler)




Dupa folosire paharele de tuica se iau de pe masa. Nu va bagati degetele in ele, ci luati-le de jos, punandu-le pe o tava, ceea ce va va scuti de drumuri inutile
Cand spatiul de permite, este elegant sa nu punem pe masa paharelele pentru aperitive. Acestea se beau intr-o alta incapere decat sufrageria, iar invitatii nu stau la masa, ci pe scaune, canapele, fotolii sau chiar in picioare. Apoi paharele se strang si nu se mai pun pe masa. Cel care nu si-a terminat aperitivul isi poate lua totusi paharul in sufragerie
Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemana babatilor care si-au asumat sarcina de a servi bauturile, si pentru a nu pata fata de masa se pun pe tavita sau pe suporturi speciale.
Apele minerale se servesc in sticlele lor originale, la fel si vinurile straine.
Daca spatiul nu ne permite sa punem sticlele de vin pe masa (nici nu e prea estetic), bautura va fi turnata in pahare de catre sotul gazdei sau alt barbat. La o masa la care participa numai doamne, acest oficiu este facut de gazda
Nu se toarna in pahare decat dupa ce acestea s-au golit
Se poate adauga putina apa minerala in whisky daca este prea tare pentru noi, dar din sticla, nu din paharul cu apa
Aproape indispensabile, florile si lumanarile vor incanta privirea. Florile trebuie puse in vaze joase, sa nu-i impiedice pe meseni sa se vada unii pe altii
Nu se pune pe masa decat ceea ce se intrebuinteaza imediat. Exceptie fac solnitele si recipientele pt piper, care vor trebui sa fie suficiente (unul pt 3-4 pers). Vom avea grija ca acestea sa nu fie umede sau infundate. Cateva graunte de orez puse inauntru absorb umezeala. Daca nu folosim solnite cu capac perforat, ele trebuie sa fie insotite de lingurite pentru ca nimeni sa nu fie silit sa se foloseasca de propriul cutit, ceea ce nu e permis
Scobitorile nu-si au locul pe masa pentru ca nu se folosesc in public
Untdelemnul, otetul, mustarul, smantana, etc. se vor aduce doar daca cineva le cere. Gazda le va avea pregatite si le va oferi. Pentru sosuri se foloseste o sosiera. Odata intrebuintata, sosiera va fi luata de pe masa
Sosul nu se pune pe friptura, dar nici pe piure sau pe alte garnituri (macaroane, sote de legume, etc.) deoarece e inestetic. Se pune in farfurie si se moaie in el bucatelele de carne taiate pe rand. Nu se amesteca tot ce avem in farfurie, cu toate ca este gustos; "pasta" obtinuta este imposibil de privit.
Salata se serveste in castronele separate, pentru fiecare invitat in parte. In unele tari salata se mananca separat, ca ultim fel
Cand friptura este taiata la masa, gazda trebuie sa aiba la indemana tacamuri speciale. E de preferat insa ca aceasta operatie sa fie facuta in prealabil, iar carnea sa fie adusa felii, pe un platou
Argintaria este obligatorie in cazul unor mese festive, dar pt mesele obisnuite exista tacamuri de otel inoxidabil, care sunt frumoase si usor de intretinut. Argintaria se poate curata cu praf de carbonat de calciu de la farmacii, sau cu amoniac dizolvat in apa
Masa de duminica e sfanta in familie

Tinuta

Se sta drept la masa, nu intepenit.
Nu se pun picioarele sub scaun, dar nici prea departe in fata, pentru a nu-i incomoda pe vecini.
Nu ne agatam de scaun, bratele si coatele nu trebuie sa stea pe masa
Nu tinem cu mainile farfuria din care mancam. Pozitia corecta este ca in repaos bratele sa fie lipite de corp si incheieturile mainilor sa fie sprijinite pe marginea mesei. Cand mancam pastram coatele cat mai aproape de trunchi
Reimprospatarea rujului, aranjarea parului, etc. se fac numai la baie
Cum mancam

Nu trebuie sa mancam grabit sau nervos
Nu se poarta discutii neplacute in timpul mesei
Nu bem si nu vorbim cu gura plina
Mestecam cu gura inchisa

www.afacereamea.ro

Este de prost gust sa tinem usor ridicat degetul mic cand bem sau cand mancam
Animalele nu au ce cauta in sufragerie, oricine ar fi la masa
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
oly

avatar

feminin
Numarul mesajelor : 24
Varsta : 52
Location : iasi
Job/hobbies : muzica
Data de inscriere : 29/10/2008

MesajSubiect: Re: Bunele madiere la masa   Dum Noi 02, 2008 11:51 am

Va propunem cateva reguli de baza care va pot ajuta:

- Pâinea din farfurie sau coșuleț se ia cu mâna și se plasează în farfurioara pentru pâine. Se servesc bucățele mici .

- Pateul sau untul se ia cu cuțitul personal și se plasează pe farfurie din partea dreaptă. Feliuța de pâine din farfurioară se unge cu unt. În cazul când pe masă lipsesc farfurioarele pentru pâine, bucățelele se aranjează pe marginea farfuriei de gustări.

- Ouăle se servesc în veselă specială cu o linguriță mică pentru ouă. Cele fierte tari se curăță de coajă și se servesc cu sos, se mănâncă cu ajutorul furculiței.

- Bucatele calde din pește se servesc cu tacâmurile pentru pește (cuțit, furculiță). Oasele se pun pe marginea farfurioarei.

- Julienul se mănâncă cu ajutorul unei lingurițe mici de tip „moco”.

- Bucatele calde și reci din carne se taie cu ajutorul cuțitului și se servesc cu furculița. Nu se taie întreaga bucată de carne în porții mai mici, ci se porționează imediat la servire.

- Preparatele din masă tocată, nu se taie cu cuțitul, dar se porționează cu furculița.

- Budincile – se servesc cu furculița, ținând-o în mâna dreaptă. În acest caz aranjând masa, plasăm furculița în partea dreaptă a farfurioarei.

- Caviarul se serveste în veselă de sticlă, sau din alpacă amestecate cu gheață. Se servesc cu pâine prăjită. Cu ajutorul linguriței se pun pe pâine și se mănâncă cu mâna.

- Dulciurile se pot servi într-o farfurie mare comună, din care oaspeții își iau atât cât doresc, sau se pot servi porționate în veselă de sticlă. Cremele, jeleurile, înghețata se mănâncă cu ajutorul linguriței.

- Merele mai întâi de toate se taie cu cuțitul pentru fructe în 4-8 părți, se înlătură cotorul și apoi se servește câte o bucățică.

- Prunele și caisele se desfac în jumătăți și se înlătură sâmburele.

- Bobitele se culeg de pe strugure, se plasează în farfurioara personală, și se servesc câte una.

- Mandarinele se curăță de coajă cu mâna și se împarte în feliuțe.

- Bananelor li se înlătură coaja și se servesc cu lingurița de desert.

- Pepenii verzi și galbeni se servesc porționați în felii, și se mănâncă mijlocul cu lingurița sau furculița pentru desert.

În timpul mesei tacâmurile se țin în mână. Finisând servirea, furculița se plasează în partea stângă a farfurioarei, cuțitul în dreapta
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
oly

avatar

feminin
Numarul mesajelor : 24
Varsta : 52
Location : iasi
Job/hobbies : muzica
Data de inscriere : 29/10/2008

MesajSubiect: Re: Bunele madiere la masa   Dum Noi 02, 2008 11:54 am

Cum aranjam masa, situatii speciala la masa

CUM ARANJAM MASA
• E de preferat fata de masa din in, apretata, uneia dintr-o tesatura scumpa, dar acoperita de pete.
• Pentru mese festive, fata de masa si servetelele vor fi si ele festive, de o albeata imaculata, iar pentru reuniuni intime se pot folosi fetele de masa colorate.
• O masa festiva se prezinta, de obicei, astfel: farfuria pentru primul fel este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune servetul frumos impaturit. • Locul furculitelor este la stinga farfuriei. Aliniate de la dreapta spre stinga in ordinea utilizarii lor, acestea se aseaza cu dintii in sus. La dreapta, se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, tot in ordinea utilizarii - cel mai indepartat este pentru primul fel de mincare, adica pentru peste iar in fata farfuriei sta lingura de supa cu curbura in su s si uneori lingurita de desert ( daca e loc pe masa ).
• Nu vom aseza niciodata alaturi mai mult de trei cutite si de trei • Bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa.
• Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemina barbatilor care fac oficiul de a servi bauturile. Pentru a nu pata fata de masa, sticlele se pun pe o tavita sau pe farfurioare speciale.
• Apele minerale se servesc in sticlele lor originale ca si vinurile straine.
COMPORTAMENTUL IN TIMPUL MESEI
• Stam drept , dar nu intepeniti.
• Nu punem picioarele nici sub scaun, dar nici prea departe in fata, pentru a nu-i incomoda pe vecini.
• Pozitia miinilor are o mare importanta la masa. In nici un caz bratele si mai ales coatele nu trebuie sa stea pe masa. Nu tinem cu miinile farfuria din care mincam. Pozitia corecta , de repaos, este cea cu bratele lipite de corp si cu incheieturile miinilor sprijinite de marginea mesei.
• Ne vom verifica tinuta inainte de a intra in sufragerie, spalindu-ne miinile in prealabil.
• Nu trebuie sa mincam niciodata grabit sau nervos.
• Sa nu bem si nu vorbim cu gura plina.
• Politicos este sa acceptam sa gustam din felul respectiv, pentru a nu jigni gazda.
• Fie ca e o masa festiva, fie ca este una obisnuita, efortul gospodinei trebuie rasplatit cu o remarca
• Nu se umple un pahar pina sus ci doua treimi, cel mult trei sferturi.
• Lingura si cutitul sunt tinute intotdeauna in mina dreapta. Nu exista nici o exceptie de la aceasta regula. Furculita este tinuta in mina stinga cind utilizam cutitul in acelasi timp cu ea. O vom trece in dreapta cind terminam de taiat cite o bucata de friptura, de pilda.
• Daca un tacim ne scapa pe jos din neatentie, cerem altul.
• Indepartarea resturilor ramase intre dinti nu se face la masa, in prezenta tuturor. Retrageti-va la baie !
• Gazda se serveste sau este servita ultima. Sa evitam sa ne umplem pina la refuz farfuria.
• Cind ni se ofera un platou, trebuie sa luam intotdeauna bucata cea mai apropriata de noi.
SITUATII SPECIALE LA MASA
• Daca-i oferi cuiva un cutit, o furculita sau o lingura, le oferi cu minerul.
• Daca vi se cere sarea sau piperul le veti pasa peste masa sau prin fata vecinului, nu prin spatele lui.
• Doamnele se servesc primele, apoi domnii, iar gazda ultima - cind platoul a revenit la ea.
• Sticla nu se da din mina in mina.
• Supa se serveste tot spre dreapta. La fel se procedeaza si cind stringem masa.
CITEVA CAPCANE
• Felia de piine se rupe pe masura ce manincam, in timp ce sandvisiurile mari se taie cu cutitul si se maninca cu furculita. Sandvish-urile mici se maninca cu mina
• Pestele nu se maninca la fel ca friptura. Cutitul se foloseste doar la transare, dezosare si ca ajutor la mincat. Oasele pe care le avem in gura se pun pe furculita apropiata de buze
• Carnea de pasare nu se maninca cu mina. Cum am mai spus, carnea se aduce gata transata la masa.
• Bananele: se curata cu cutitul si se maninca cu mina.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
crys

avatar

feminin
Numarul mesajelor : 25
Varsta : 40
Location : Iasi
Job/hobbies : muzica
Data de inscriere : 25/10/2008

MesajSubiect: Re: Bunele madiere la masa   Dum Noi 02, 2008 11:56 am

10 principii privind bunele maniere

1. Rasplateste comportamentul potrivit, nu pe cel nepoliticos. Aminteste-i mereu copilului sa fie politicos si sa se comporte conform bunelor maniere. Discuta cu copilul tau intr-un mod calm, fara certuri si argumente inutile.


2. Gandeste-te putin inainte sa vorbesti. Spune ceea ce vrei sa se inteleaga si doar daca esti convins. Rasplateste-te atunci cand esti consecvent.


3. Asteapta-te ca de cele mai multe ori copiii tai sa se comporte asa cum trebuie- dar mai ales, arata-le ca ai incredere in ei. Daca vor realiza acest lucru, ei vor fi motivati sa se comporte bine.

4. Copiii cred ceea ce le spui. Antreneaza-ti copiii de mici in ceea ce priveste bunele maniere. Arata-le ca aceste eforturi sunt importante si incurajeaza-i mereu.

5. Cand recunosti un model de comportament nepotrivit care se repeta, fa-ti un plan. Spune-le copiilor regulile inainte sa le aplici. Fii specific si rezonabil si marcheaza mereu succesul planului tau.


6. Foloseste consecintele ca mod de a potenta luarea deciziilor copiilor tai si nu ezita sa le pui in aplicare. Nu iti pedepsi copiii cand esti nervos.

7. Incepe sa ii inveti pe copii despre responsabilitate inca de mici. Acest lucru ii va pregati pentru viata. Uneori copiii au nevoie de limite si de reguli.


8. Concentreaza-te pe calitatile pozitive ale copiilor tai insa iubeste-i indiferent de acestea.


9. Invata-i pe copii sa se simta bine atunci cand fac lucrul potrivit in felul potrivit.


10. Ai grija sa le oferi un climat familial sanatos si placut. Concentrati-va pe punctele tari din comportament si nu pe slabiciuni.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: Bunele madiere la masa   

Sus In jos
 
Bunele madiere la masa
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Cafeneaua Pufoaselor :: Pufoase gospodine :: Ocazii speciale-
Mergi direct la: